Zoeken

Massagetherapie verlicht depressie, somberheid, stress en angst

Heb jij er wel eens last van? Ik wel! Je voelt je somber en je hebt nergens zin in. Veel dingen interesseren je niet meer. Je hebt geen zin om met vrienden af te spreken, te sporten, op stap te gaan of te werken. Je kan je nergens op verheugen. Het liefst ga je met je hoofd onder een kussen liggen en wachten tot de dag voorbij is. Je piekert veel en je slaapt niet goed. Ook lukt het maar niet om weer de positieve dingen in het leven te zien. Niemand – niet je familie, niet je geliefde, niet je vrienden – kan je opvrolijken. Kortom: je voelt je somber en het lukt je niet om het leven weer van de zonnige kant te zien. Ik heb daar nu wel een beetje last van, niet alles wat hierboven beschreven staat, maar als ik er niet hard aan werk om positief te blijven, dan kom ik wel in een depressie. Ik vind het zwaar om niet te mogen werken, het behandelen van mijn cliënten, maakt me blij. Een inkomen, geeft me rust en het zien en knuffelen van mijn dierbaren geeft me kracht. Het is niet gek om in deze tijd een beetje, of een beetje boel - slecht in je vel te zitten. Hoe komt dat toch en hoe kunnen we dit verbeteren. Ik ben van mening dat massagetherapie veel baat heeft bij je algehele gezondheid, zeker nu we in een tijd zitten met veel beperkingen.


Pas sinds ongeveer twintig jaar wordt er serieus onderzoek gedaan naar de heilzame effecten van massagetherapie bij somberheid, stress en angst, voor het gemak even samengevat als depressie. Inmiddels is uit meerdere onderzoeken gebleken dat massage, symptomen als pijn, depressie, angst en vermoeidheid kunnen verzachten. Een massage van 30 a 40 minuten is ideaal. Daarnaast is het van belang dat er een vertrouwensband is tussen de behandelaar en de client. Eenzelfde behandelaar bezoeken gedurende een aantal weken is daarom het beste. Massagetherapie bij depressie is trouwens ook een heel goed alternatief voor lichaamsbeweging, wat ook symptomen kan verlichten, maar vaak enorm veel inzet en energie vergt van de depressieve client.


Twee kernsymptomen

Voordat we kijken hoe dat "helende effect" van massagetherapie ontstaat: Welke symptomen verzacht het nou eigenlijk? Hoe uit een depressie zich in je lijf? Twee kernsymptomen van depressie zijn ‘onvermogen om vreugde te ervaren’ en ‘vitale remming’. De depressieve persoon ervaart prikkels die gewoonlijk plezierig zijn, niet meer als positief (zoals; lekker eten, een mooi concert meemaken). Er is geen geluksbeleving en soms ook geen pijnbeleving, alleen maar gevoelloosheid. En, erg belangrijk: dat is niet alleen in het hoofd zo, maar in het gehele zenuwstelsel. Geen vlinders in je buik, kippenvel, tranen van geluk of een spontane brede glimlach.

Het andere kernsymptoom, vitale remming, verwijst naar een ‘niet-willen’ en ‘niet-kunnen’. Fysiek uit zich dat in een stijf lichaam, stoornissen van de spijsvertering, seksualiteit of doorbloeding, zware benen of armen, traagheid, kou en allerlei verschillende pijnsymptomen. Bij depressieve patiënten wordt vaak verkrampingen in de nek-, schouder- en rugspieren waargenomen, evenals een oppervlakkige ademhaling en pijn op de borst. Bovenstaande symptomen kunnen dus verlicht worden door massagetherapie. Hoe kan dat eigenlijk? Blokkeert het onvermogen om vreugde te ervaren bijvoorbeeld niet elke positieve prikkel die zou ontstaan bij helende aanraking? Er zijn twee mogelijke verklaringen voor het heilzame effect van massages.


Lichamelijk waarnemen en psychisch welzijn

Ten eerste stimuleert helende aanraking via de huid bepaalde zenuwvezels, die op hun beurt zorgen voor regulering in het lichamelijk waarnemen. Via lichamelijke waarneming word je je

gewaar van je innerlijke lichaam: je registreert dorst, honger, opwinding, pijn, ziektesymptomen en nog veel meer. Samen met andere vormen van waarneming bepaalt het of en hoe je je ‘lichaams-ik’, ervaart. Die ervaring speelt een grote rol in je psychische welzijn en kan via massagetherapie worden hersteld. De gevoelloosheid die men bij het onvermogen om vreugde te ervaren voelt, neemt dus af. Bovendien ontstaat er niet alleen opnieuw ervaring an sich, maar kan een patiënt na verloop van tijd weer positieve prikkels ervaren.


De grote verlichter: oxytocine

Zoals je misschien weet, wordt oxytocine ook wel het ‘gelukshormoon’ of ‘knuffelhormoon’ genoemd. Het zou ons sociale gedrag verbeteren, bijvoorbeeld door een wederzijds vertrouwen tussen twee mensen te creëren. Het werkt ook ontspannend en remt pijnprikkels. Oxytocine ontstaat in allerlei verschillende situaties, en één belangrijke daarvan is bij zachte, ritmische huid aanrakingen. In dit geval zou het effect zelfs nog wel eens sterker kunnen zijn wanneer hele vertrouwde handen die aanrakingen brengen. Ben je dus zelf depressief of heb je iemand in je naaste omgeving die aan een depressie lijdt? Zorgvuldige stimulering van de huid zou weleens een magisch medicijn kunnen zijn. Onderzoek dan ook eens hoe de lichaamsperceptie van de depressieve persoon is veranderd. Voelt ze zich meer verbonden met haar lichaam? Is ze meer gegrond in het ‘nu’, in plaats van gevangen in verleden of toekomst? Zo kan aanraking ook een aanleiding vormen, en het vertrouwen vestigen, voor gesprekken die op andere momenten misschien moeilijk te beginnen zijn.


Ik kwam dit artikel tegen op holistik.nl , geschreven door Nathalie Meertens, ik heb het hier en daar een beetje aangepast, zodat het wat makkelijker leest. Ik vind het wel heel goed passen bij het doel van Salon de Fem en mijn eigen leven op dit moment. Mensen laten ontspannen en een blij gevoel geven om weer te kunnen genieten van al het moois dat het leven ons brengt. Ik ben er achter gekomen nu ik niet mag werken, dat dit voor mij een belangrijk onderdeel is om positieve energie uit te halen. Ik hoop dan ook dat we snel weer aan het werk mogen voordat er nog meer somberheid ontstaat. Als je meer wil weten en een massage wil boeken om te ervaren wat mijn massagetherapie voor jou kan betekenen, neem dan contact met mij op.
Recente blogposts

Alles weergeven
  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle

Telefoon: 06 115 95 048

Email: salondefem@gmail.com

Locatie: Fanny Blankers Koenlaan 366, Hoofddorp

 Kvk: 34242948

Huisregels

Algemene voorwaarden

© by Salon de Fem. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now